Bagaimana untuk menyelesaikan masalah kerepek selepas pengisaran dua tepi?
Mar 15, 2022
1.Problem phenomena
(1) Cip tepi atas
(2) Cip tepi bawah
(3) Roda pengisar memecahkan kaca
2.Causes and solutions
(1) Punca: margin tepi kaca terlalu banyak atau kelajuan penghantaran terlalu cepat.
Penyelesaian: Adalah disyorkan bahawa margin kaca dikurangkan sebanyak 1-2mm pada satu sisi, dan kelajuan penghantar tali pinggang dilaraskan mengikut ketebalan kaca.
(2) Punca: Kaca tidak masuk sepanjang tepi tetap oleh roda, mengakibatkan roda pengisar unilateral memecahkan kaca.
Penyelesaian: Laraskan semula tepi tetap dan gerakkan roda pembilang tepi.
(3) Punca: Sudut roda berlian tidak betul (iaitu, pengisaran kaki belakang).
Penyelesaian: Kaki hadapan roda pengisar memotong kaca secara berlebihan di sepanjang pinggir bawah bahagian pecah, dan kaca pemotong kaki belakang berada di bahagian atas tepi pecah (arah hadapan ialah arah hadapan, dan arah keluaran ialah kaki belakang).
(4) Punca: Terdapat masalah kualiti pada roda pengisar yang digunakan, daya pemotongan lemah, dan bunyi kaca pengisaran juga terlalu kuat. Di samping itu, nisbah pengisaran taburan kepala pengisaran tidak diselaraskan.
Penyelesaian: Gantikan roda pengisar dan laraskan semula nisbah pemotongan roda pengisar.
(5) Punca: Paip air penyejuk tersumbat, titik pengisaran tidak sejajar atau air penyejuk tidak mencukupi, mengakibatkan tekanan air tidak mencukupi untuk menyejukkan roda pengisar.
Penyelesaian: Tanggalkan pam air, paip pengagihan air, paip air roda pengisar dan serpihan lain dan tenggelam serbuk kaca.
(6) Punca: Galas motor kepala pengisar rosak atau kelegaan galas terlalu besar, sehingga roda pengisar menghasilkan runout jejari dan lompatan paksi.
Penyelesaian: Gantikan galas motor yang rosak atau mempunyai terlalu banyak kelegaan dalam masa.
(7) Punca: Peralatan telah longgar untuk masa yang lama menggunakan asas pengisaran kasar, dan terdapat getaran semasa proses pemotongan kaca
Penyelesaian: Teguhkan skru pengikat pada sisi tapak motor untuk menjadikan motor gelongsor fleksibel dan bebas getaran-.
(8) Punca: kerosakan kedudukan memecahkan kaca.
Penyelesaian: Nyahpepijat mata optik atau suis strok.
3.Precautions
(1) Sebelum mengisar kaca setiap syif, naikkan bingkai mampatan ke ketinggian tertentu, periksa sama ada paip air mempunyai titik pengisaran yang baik, buka pam untuk melihat sama ada paip air tidak terhalang, dan sama ada tekanan air cukup besar .
(2) Sebelum pemprosesan batch kaca dengan ketebalan yang berbeza, nisbah pemotongan kepala pengisaran disahkan dengan sekeping kaca yang konsisten dengan ketebalan kaca yang diproses. Lihat jika terdapat fenomena keruntuhan di tepi atas dan bawah







